Indonesia Sumatra Mandheling SK-BIO-003
Indonesia Sumatra Mandheling SK-BIO-003

Kód kontrolného orgánu: SK-BIO-003 Výrazná káva s pôvodom na sopečných svahoch Sumatry, spracovaná tradičnou metódou Giling Basah. V šálke ponúka jemnú aciditu, plné telo a tóny tabaku, korenia a čokolády. Pestovaná je drobnými farmármi v tieni tropických stromov. Vďaka ručnému triedeniu dosahuje výnimočnú čistotu a vyváženosť chutí. viac
Kód produktu: 00277 Doprava a platba

Kód kontrolného orgánu: SK-BIO-003 Výrazná káva s pôvodom na sopečných svahoch Sumatry, spracovaná tradičnou metódou Giling Basah. V šálke ponúka jemnú aciditu, plné telo a tóny tabaku, korenia a čokolády. Pestovaná je drobnými farmármi v tieni tropických stromov. Vďaka ručnému triedeniu dosahuje výnimočnú čistotu a vyváženosť chutí. viac
Kód produktu: 00277 Doprava a platba
Indonesia Sumatra Mandheling BIO je výnimočná káva pochádzajúca z úrodných sopečných svahov hory Leuser, neďaleko prístavu Padang v západnej časti ostrova Sumatra. Hoci názov „Mandheling“ neoznačuje konkrétnu lokalitu, odkazuje na etnickú skupinu Mandailing žijúcu v regióne Batak, ktorá je historicky spojená s pestovaním kávy. Káva Mandheling je známa svojím bohatým telom, minimálnou aciditou a typickým chuťovým profilom s tónmi korenia, čokolády a jemnej zemitej arómy.
O spracovaní – Giling Basah
Káva Mandheling je spracovaná tradičnou sumatranskou metódou Giling Basah, ktorá je pre tento región špecifická. Tento proces zahŕňa lúpanie zrna pri zvyškovej vlhkosti približne 50 %, čo je podstatne viac než pri bežných metódach (10–12 %). Takto vzniká nezameniteľný chuťový profil: mierna acidita, bohaté telo a tóny sladkého tabaku, korenia a čokolády. Kvalita je navyše podporená triedením „Triple-Picked“, pri ktorom sa zrná ručne triedia na defekty trikrát – výsledkom je čistá a vyvážená chuť.
O krajine pôvodu
Sumatra, druhý najväčší ostrov Indonézie, je domovom jednej z najpozoruhodnejších kávových oblastí sveta. Vďaka vulkanickej pôde, vysokej nadmorskej výške a tropickému podnebiu sú tu ideálne podmienky pre pestovanie kávy. Kávu tu najčastejšie pestujú drobní farmári v tieni stromov s dôrazom na prírodné nechemické pestovanie. Káva z tejto oblasti vyniká svojou originalitou a charakterom, ktorý odráža bohatú kultúru a tradíciu pestovania kávy na Sumatre.
Chuť | Korenistá, Vyvážená, zemitá |
---|---|
druh | 100% arabica, 100% BIO arabica |
Odroda | Catimor, typica |
Oblasť | Oceánia |
horkosť |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
acidita |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
chuťový profil | tabak, korenie, čokoláda, zelený čaj |
Spracovanie | Giling basah (wet-hulled) |
Spôsob prípravy |
![]() ![]() ![]() |
Nadmorská výška | 900 - 1 600 mnm |
Farma | Združenie mikrofariem |
Okres | Batak, Aceh |
Cupping score | 85 |
Producent | Koperasi Gayo Mandiri |
Chuť | Korenistá, Vyvážená, zemitá |
---|---|
druh | 100% arabica, 100% BIO arabica |
Odroda | Catimor, typica |
Oblasť | Oceánia |
horkosť |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
acidita |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
chuťový profil | tabak, korenie, čokoláda, zelený čaj |
Spracovanie | Giling basah (wet-hulled) |
Spôsob prípravy |
![]() ![]() ![]() |
Nadmorská výška | 900 - 1 600 mnm |
Farma | Združenie mikrofariem |
Okres | Batak, Aceh |
Cupping score | 85 |
Producent | Koperasi Gayo Mandiri |

Arabika vs. Robusta
Rozšírené názvy, ktoré poznajú asi všetci Arabika (Coffea arabica) a Robusta (Coffea Canephora). Čo znamenajú, aký je medzi nimi rozdiel ale aj veľa iného sa dozviete v tomto článku.