Indonesia Hendra Maulizar
Indonesia Hendra Maulizar
Indonesia Hendra Maulizar – Kupas Kismis je káva zo Sumatry s výrazným ovocným profilom. V šálke prináša tóny bobuľového ovocia, šťavnatého kiwi, sladkých hrozienok a jemného hnedého cukru. Spracovaná netradičnou metódou Kupas Kismis, ktorá zvýrazňuje sladkosť a komplexnosť. viac
Kód produktu: 00284 Doprava a platba
Indonesia Hendra Maulizar – Kupas Kismis je káva zo Sumatry s výrazným ovocným profilom. V šálke prináša tóny bobuľového ovocia, šťavnatého kiwi, sladkých hrozienok a jemného hnedého cukru. Spracovaná netradičnou metódou Kupas Kismis, ktorá zvýrazňuje sladkosť a komplexnosť. viac
Kód produktu: 00284 Doprava a platba
Táto káva je ukážkou toho, ako môže inovatívne spracovanie zvýrazniť prirodzený potenciál zŕn. Chuťový profil je sviežo-ovocný, s dominantnými tónmi bobuľového ovocia a kiwi, vyvážený sladkosťou hrozienok a jemne karamelovým dozvukom hnedého cukru. Pestuje sa v nadmorskej výške 1400 – 1600 m.n.m. v regióne Stredný Aceh, Sumatra.
O farme a farmárovi
Za kávou stojí Bang Hendra Maulizar spolu so svojím tímom Gayo Avatara. Hendra je rešpektovaná osobnosť na domácej aj medzinárodnej kávovej scéne, každoročný finalista súťaže Cup of Excellence, ktorý sa výberovej káve venuje už viac ako 12 rokov.
Na farme dbajú na ekologické princípy – využívajú vlastné prírodné komposty, vysádzajú kávovníky spolu s endemickými rastlinami, čím podporujú biodiverzitu a predchádzajú erózii pôdy. Hendra zabezpečuje férové podmienky aj pre farmárov a zamestnancov – farmári si sami určujú ceny za čerešne a pracovníci sú platení podľa objemu spracovanej kávy, čo im prináša lepšie príjmy.
O spracovaní
Metóda Kupas Kismis je špecifická pre Indonéziu a jej názov v preklade znamená „olúpané hrozienko“. Pri tomto spracovaní sa kávové čerešne po úvodnom triedení nechávajú sušiť približne 7 dní, kým vlhkosť nedosiahne 30 %. Nasleduje odstránenie pergamenu (hulling) a ďalšie sušenie až na cieľových 11,5 % vlhkosti.
Výsledkom je káva so zvýraznenou sladkosťou, ovocným charakterom a príjemne komplexným telom, ktoré pripomína sušené ovocie a jemný karamel.
O krajine pôvodu
Indonézia, a najmä oblasť Stredný Aceh na Sumatre, patrí medzi najvýznamnejšie kávové regióny sveta. Miestna príroda je bohatá na endemické rastliny a rozmanité ekosystémy, ktoré poskytujú ideálne podmienky pre pestovanie kávy.
Projekt Alami Indonesian Specialty Coffee, ktorého je Hendra súčasťou, sa snaží nielen prinášať kvalitnú výberovú kávu, ale aj podporovať miestnych farmárov, komunity a mladú generáciu kávových profesionálov. Dôraz sa kladie na udržateľnosť, ochranu biodiverzity a zachovanie miestnej kultúry.
| Chuť | Ovocná, Vyvážená |
|---|---|
| druh | 100% arabica |
| Odroda | Typica, Absyssinsia, Catimor |
| Oblasť | Oceánia |
| horkosť |
|
| acidita |
|
| chuťový profil | bobuľové ovocie, kiwi, hrozienka, hnedý cukor |
| Spracovanie | Kupas Kismis |
| Spôsob prípravy |
|
| Nadmorská výška | 1 400 - 1 600 mnm |
| Farma | Gayo Avatara |
| Región | Sumatra, Aceh |
| Cupping score | 88 |
| Producent | Alami specialty coffee |
| Chuť | Ovocná, Vyvážená |
|---|---|
| druh | 100% arabica |
| Odroda | Typica, Absyssinsia, Catimor |
| Oblasť | Oceánia |
| horkosť |
|
| acidita |
|
| chuťový profil | bobuľové ovocie, kiwi, hrozienka, hnedý cukor |
| Spracovanie | Kupas Kismis |
| Spôsob prípravy |
|
| Nadmorská výška | 1 400 - 1 600 mnm |
| Farma | Gayo Avatara |
| Región | Sumatra, Aceh |
| Cupping score | 88 |
| Producent | Alami specialty coffee |

Arabika vs. Robusta
Rozšírené názvy, ktoré poznajú asi všetci Arabika (Coffea arabica) a Robusta (Coffea Canephora). Čo znamenajú, aký je medzi nimi rozdiel ale aj veľa iného sa dozviete v tomto článku.



