Burundi Nemba Cima
Burundi Nemba Cima

Burundi Nemba Cima, spracovaná kváskovou fermentáciou, Vám poskytne vyváženú paletú chutí. V chuťovom profile môžeme nájsť sladkú chuť marhúľ, kôstkového ovocia, sliviek a karamelu. viac
Kód produktu: P00212 Doprava a platba

Burundi Nemba Cima, spracovaná kváskovou fermentáciou, Vám poskytne vyváženú paletú chutí. V chuťovom profile môžeme nájsť sladkú chuť marhúľ, kôstkového ovocia, sliviek a karamelu. viac
Kód produktu: P00212 Doprava a platba
Burundi Nemba Cima, spracovaná kváskovou fermentáciou, Vám poskytne vyváženú paletú chutí. V chuťovom profile môžeme nájsť sladkú chuť marhúľ, kôstkového ovocia, sliviek a karamelu.
Väčšina farmárských rodín má len 200 až 250 stromov a zber sa vykonáva ručne rodinnými príslušníkmi. Čerešne sa potom umiestnia do fermentačných nádrží kam sa pridá špeciálne vyvynutý kvások "Cima" od francúzskej spoločnosti Lalcafe. Káva sa necháva fermentovať približne 12 hodín. Po fermentácii sa čerešne prenesú na sušiace stoly, kde sa sušia po dobu 2 až 3 týždňov. Vlhkosť sa pravidelne monitoruje a plody sa vizuálne kontrolujú, aby sa odstránili všetky chyby alebo poškodené čerešne.
O farme/stanici
Stanica Nemba leží v severnej provincii Kayanza a je spravovaná agronómom. Ten dohliada na implementáciu systému GAP (GoodAgricultural Practices). Spolupracuje s viac ako 3 000 malými farmármi. Farmy, ktoré dodávajú kávovníkové čerešne, sú vo výške 1 700 metrov nad morom. Stanica má viac ako 200 sušiacich adrických postelí a zúčastňuje sa na projektoch podpory poľnohospodárov, ako je chov dobytka a posilňovanie družstiev.
O krajine
Burundi má bohatú históriu v pestovaní kávy, ktorá siaha až do koloniálnej éry, keď Belgická kolónia prvýkrát zaviedla kávovníky v 19. storočí. V 20. storočí sa káva stala dôležitou plodinou a zdrojom príjmu pre mnoho miestnych farmárov. Po získaní nezávislosti v roku 1962 si Burundi udržal svoju pozíciu ako významný producent kávy v regióne.
Dnes je káva stále jednou z hlavných ekonomických pilierov Burundi. Malí farmári, ktorí vlastnia väčšinu kávových plantáží, si udržiavajú tradíciu ručného zberu kávových plodov. Napriek politickým a hospodárskym výzvam, ktoré krajina v minulosti čelila, sa kávový priemysel v Burundi stále rozvíja.
Burundi je známy pre svoju vynikajúcu kvalitu kávy, s jemnými a komplexnými chuťami, ktoré z nej robia obľúbený produkt na medzinárodnom trhu so špecialitnou kávou. Súčasný trend zameraný na podporu malých farmárov a investície do infraštruktúry pomáha zlepšovať výnosy a kvalitu kávy a zároveň posilňuje miestnu ekonomiku. Burundi si tak udržiava svoje postavenie ako významný hráč na medzinárodnej kávovej scéne.
Chuť | Ovocná, Sladká |
---|---|
druh | 100% arabica |
Odroda | red bourbon |
Oblasť | Afrika |
horkosť |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
acidita |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
chuťový profil | marhule, kôstkové ovocie, sliviky, karamel |
Spracovanie | yeast fermentation, natural |
Spôsob prípravy |
![]() ![]() |
Nadmorská výška | 1 700 mnm |
Farma | Združenie |
Región | Kayanza |
Cupping score | 85 |
Chuť | Ovocná, Sladká |
---|---|
druh | 100% arabica |
Odroda | red bourbon |
Oblasť | Afrika |
horkosť |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
acidita |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
chuťový profil | marhule, kôstkové ovocie, sliviky, karamel |
Spracovanie | yeast fermentation, natural |
Spôsob prípravy |
![]() ![]() |
Nadmorská výška | 1 700 mnm |
Farma | Združenie |
Región | Kayanza |
Cupping score | 85 |
Marta Fanfarová Overená recenzia
KladyKáva bola skvelá, aj keď osobne uprednostňujem ovocnejsie chute, odporúčam ochutnať 😊
ZáporyNenašli sme 😊

Spracovanie kávy
Káva, obľúbený nápoj miliónov ľudí po celom svete, prechádza komplexným procesom spracovania od času, zberu, až po chvíľu, keď sa zrná dostanú do šálky. Existuje niekoľko rôznych spôsobov spracovania kávy, z ktorých každý prináša unikátne vlastnosti a chuťové nuansy. Medzi najznámejšie metódy patria naturálne spracovanie, washed spracovanie a honey spracovanie.