Arabika vs. Robusta
Rozšírené názvy, ktoré poznajú asi všetci Arabika (Coffea arabica) a Robusta (Coffea Canephora). Čo znamenajú, aký je medzi nimi rozdiel ale aj veľa iného sa dozviete v tomto článku. S kávovníkovým krom, ktorého plody sa nazývajú čerešne sa stretávame najmä v tropických a subtropických oblastiach po celom svete. Pestuje sa vo viac ako 80 krajinách sveta. Podľa druhu dorastajú niektoré kávovníky až do výšky 15 metrov. Vyklíčenie semienka kávovníka trvá 3 až 4 týždne. Prvú úrodu však prinesie až po viac ako 3 rokoch. Plody dozrievajú v rozmedzí 9 až 15 mesiacov a preto sa zbierajú postupne.
Arabika (Coffea arabica)
Arabika sa pestuje vo výškach od 600 do 2000 m.n.m. Dorastá do výšky až 3 metrov a prvú úrodu plodí po 4 až 5 rokoch. Je náchylná na rastlinné choroby a preto jej pestovanie je aj náročnejšie. Tvorí viac ako 60% svetovej produkcie. Oproti Robuste obsahuje asi 2x menej kofeínu. V chuti kávy pripravenej zo zŕn Arabiky môžeme cítiť ovocnejšie chute a trocha viac kyslosti. Konečná chuť však závisí od mnoho iných faktorov napríklad ako bola káva spracovaná, pražená a najmä pripravená. Medzi najobľúbenejšie odrody Arabiky z našej ponuky patria, Brazilia, Colombia, Ethiopia, Cuba a Salvador
Robusta (Coffea Canephora)
Robusta sa pestuje vo výškach do 800 m.n.m. Oproti Arabike môže dorastať až do výšky 15 metrov. Je odolná voči chorobám a menej náročná na pestovanie. Prvú úrodu plodí už po menej ako 2 rokoch. Obsahuje niekedy až 2x viac kofeínu ako Arabika. Preto ľudia, ktorí pijú kávu najmä kvôli kofeínu by mali siahať skôr po zmesiach obsahujúcich Robustu. Napríklad ako náš Espresso Blend alebo náš Créma Blend. Robusta vyniká horkou chuťou a zemitosťou. V našej ponuke nájdete aj 100% Robustu z Vietnamu